Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών

Βιογραφικὰ μελῶν Δ.Σ.

Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών

Βιογραφικά μελών Δ.Σ.

Eρασμία-Λουίζα (Έρη) Σταυροπούλου (Πρόεδρος)

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ομότιμη Kαθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας του Tμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στην ποίηση, την πεζογραφία και την κριτική του 19ου και του 20ού αι. Aσχολείται ακόμη με την έρευνα και μελέτη του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, με ζητήματα εκδοτικής νεοελληνικών κειμένων και με την καταγραφή της μεταφρασμένης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει 11 βιβλία και περισσότερα από 130 άρθρα και μελετήματα.  Είναι μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων» και της «Eλληνικής Eταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας» και συνδιευθύντρια του έντυπου περιοδικού Θέματα Λογοτεχνίας.

Είναι συγγραφέας της Βιβλιογραφίας μεταφράσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας (Ε.Λ.Ι.Α., 1986), της μονογραφίας Παναγιώτης Πανάς (1832 - 1896): Ένας ριζοσπάστης ρομαντικός (Επικαιρότητα, 1987, διδακτορική διατριβή) και του τόμου Προτάσεις Ανάγνωσης για την πεζογραφία μιας εποχής (Σοκόλης, 2001). Επίσης έχει επιμεληθεί τις ακόλουθες φιλολογικές εκδόσεις στις οποίες μετά από αρχειακή έρευνα έφερε στην επιφάνεια άγνωστο και ανέκδοτο υλικό (με εισαγωγή, σχόλια, σημειώσεις, γλωσσάρια): Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Τα διηγήματα (Εκδ. Συνέχεια, 1989), Γιάννης Μπεράτης, Ένας Σωσίας: Τα σπαράγματα ενός χαμένου βιβλίου (Ερμής, 2001), Διδώ Σωτηρίου, Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (Κέδρος, 2004), Ιωάννης Πολέμης, Επιλογή ποιημάτων (Kαΐρειος Bιβλιοθήκη - Eπιμέλεια: Eκδόσεις Άγρα, 2005), Διδώ Σωτηρίου, Τα παιδιά του Σπάρτακου (Κέδρος, 2011) και Γιάννης Μπεράτης, Ο μαύρος φάκελος (Ερμής, 2015). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 130 άρθρα, κυρίως σε πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Λάμπρος Βαρελάς (Αντιπρόεδρος)

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεννήθηκε το 1968 στο Βαθύρρευμα Τρικάλων. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1990), όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (1993) και ανακηρύχτηκε διδάκτορας της Νεοελληνικής Φιλολογίας (1997). Δίδαξε στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1999-2001) και διετέλεσε τακτικός ερευνητής στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (2001-2010). Από το 2010 διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ αρχικά ως επίκουρος καθηγητής και από το 2016 ως αναπληρωτής. Παράλληλα, από το 2002 είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, τη λογοτεχνία στον τύπο, τη λογοτεχνία στην εκπαίδευση, τη νεοελληνική κριτική, τη βιβλιογραφία και τα περιοδικά λόγου και τέχνης. Έχει ασχοληθεί με μείζονες και ελάσσονες λογοτέχνες (Γ. Μ. Βιζυηνός, Μ. Μητσάκης, Α. Καρκαβίτσας, Κ. Παλαμάς, Αλ. Παπαδιαμάντης, Εμμ. Δ. Ροΐδης, Γ. Σκαρίμπας, Σπ. Ζαμπέλιος, Μαρίνος Παπαδόπουλος Βρετός, Πάνος Ηλιόπουλος κ.ά.).

Για τον βίο και το έργο του Παπαδιαμάντη έχει δημοσιεύσει αρκετές εργασίες σε περιοδικά και έχει ανακοινώσει πορίσματα των ερευνών του σε συνέδρια και ημερίδες:

 • «Ο Ζ…/ Ζήτα και ο Παπαδιαμάντης: Άλλη μια πρόταση για την ταύτιση του ψευδωνύμου», περ. Νέα Εστία, τχ. 1835 (Ιούλιος-Αύγουστος 2010) 63-93 (βλ. ιστοσελίδα).
 • «Για τον "σοφό επικριτή" στον πρόλογο του "Λαμπριάτικου Ψάλτη" του Παπαδιαμάντη», περ. Νέα Εστία, τχ. 1844 (Μάιος 2011) 795-828 (βλ. ιστοσελίδα).
 • «Αναζητώντας την παπαδιαμαντική "Δούλα"», Μικροφιλολογικά 42 (Φθινόπωρο 2017) 14-20.
 • «Για ποιον ερίζουν ο Παπαδιαμάντης και ο Αίολος (1887)», Μικροφιλολογικά 43 (Άνοιξη 2018) 42-46.
 • «Ολίγα ακόμη άγνωστα παπαδιαμαντικά», Μικροφιλολογικά 45 (Άνοιξη 2019) 3-10.

Άννα Χρυσογέλου-Κατσή (Ταμίας)

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεννήθηκε στην Απολλωνία Σίφνου. Πτυχιούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (του Φιλολογικού τμήματος και του τμήματος Αγγλικών Σπουδών). Συνέχισε σπουδές στον γερμανόφωνο χώρο (στη Βιέννη και αργότερα στην Konstanz της Γερμανίας), παρακολουθώντας ειδικά σεμινάρια, στη δεύτερη περίπτωση ως υπότροφος της D.A.A.D. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, υποβάλλοντας στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ διατριβή με θέμα Η φιλολογική έρις Εμμ. Ροΐδη - Άγγ. Βλάχου (Ο διάλογος των κειμένων).

Δίδαξε επί σειρά ετών μαθήματα Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας σε πολλά τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Αφυπηρέτησε πρόσφατα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αι., στη νεοελληνική κριτική και στη βιβλιογραφία.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για πρόσωπα (Ευγ. Ζαλοκώστας, Γ. Δροσίνης, Α. Παπαδιαμάντης, Κ. Παλαμάς, Α. Προβελέγγιος, Γρ. Ξενόπουλος, Ψυχάρης, Δ. Βικέλας, Π. Δέλτα, Ν. Καζαντζάκης, Α. Σαμαράκης, Χρ. Χρηστοβασίλης κ.λπ.) και θέματα (περί Ηθογραφίας, για τον ελληνισμό της Ρουμανίας, για την πρόσληψη του H. Heine) της νεοελληνικής λογοτεχνίας του 19ου και 20ού αι.

Έχει μεταφράσει από τα γερμανικά δύο μελέτες του W. Preisendanz, οι οποίες εκδόθηκαν στη σειρά «Θεωρία και Μέθοδος» των Εκδόσεων Καρδαμίτσα, στον τόμ. W. Preisendanz, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Μοντερνισμός.

Έχει συμμετάσχει στην επιλογή και επιμέλεια των κειμένων της εξάτομης Θεματικής Ανθολογίας Διηγήματος, από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, και έχει προλογίσει δύο από τους τόμους της σειράς.

Έχει επιμεληθεί την (επαν)έκδοση των Κριτικών Κειμένων του Άγγ. Βλάχου σε δύο τόμους (Α΄ Φιλολογικά και άλλα, Β΄ Τα θεατρικά) από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Εκπονεί τη Βιβλιογραφία των νεοελληνικών μεταφράσεων του Γερμανού συγγραφέα H. Heine.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και διετέλεσε και παλαιότερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Με το έργο του Παπαδιαμάντη έχει ασχοληθεί στις ακόλουθες εργασίες:

 • «Η ωδή του Προβελέγγιου στον Παπαδιαμάντη», Νέα Εστία, τχ. 1764 (Φεβρουάριος 2004) 264-268.
 • «Γ. Δροσίνης - Α. Παπαδιαμάντης: οπτασίες και όνειρα», Ευεργεσίη. Τόμος χαριστήριος στον Παναγιώτη Ι. Κοντό, ΕΚΠΑ, Αθήνα 2006, τόμ. A΄, σ. 495-504.
 • «Για την ποιητική του ηθογραφικού διηγήματος. Σκέψεις και προβληματισμοί», Το διήγημα στην ελληνική και στις ξένες λογοτεχνίες. Θεωρία – γραφή - πρόσληψη, Ε. Πολίτου-Μαρμαρινού – Σ. Ντενίση (επιμέλεια – εισαγωγή), Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2009, σ. 88-108.
 • «Μαγευτικά τοπία στη θέση μιας μίζερης πραγματικότητας (Μορφές του ειδυλλιακού στον Παπαδιαμάντη)», Πρακτικά Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, (Αθήνα 1-5 Νοεμβρίου 2011), Εκδόσεις Δόμος, Αθήνα 2012, σ. 627-637.
 • «Η εικόνα της Γερμανίας στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», Θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 20ού αιώνα, Πρακτικά Συνεδρίου προς τιμή της Έρης Σταυροπούλου (14-16 Δεκεμβρίου 2017). (υπό δημοσίευση)
 • «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Η πρόσληψη του έργου του από σύγχρονους συγγραφείς. Η περίπτωση του Νίκου Αντωνάτου». (υπό δημοσίευση)

Μαρία Αποστολίδου (Γενική Γραμματέας)

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Είναι διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2012). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στη Νεοελληνική Φιλολογία (2015). Η διδακτορική της διατριβή, με τίτλο Όψεις του Κακού στη νεοελληνική πεζογραφία (1880-1922), χρηματοδοτήθηκε από το Ι.Κ.Υ.

Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών από το 2015.

Έχει μελετήσει την παπαδιαμαντική μετάφραση του μυθιστορήματος του Jules Claretie, La maison vide («Η έρημος οικία», βλ. ιστοσελίδα, «Ο Παπαδιαμάντης μεταφραστής» - «Αντιβολή παπαδιαμαντικών μεταφράσεων»).

Με το μεταφραστικό έργο του Παπαδιαμάντη ασχολήθηκε και στη μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία, με τίτλο Το περιοδικό Το Νέον Πνεύμα (1893-1894) (βλ. ιστοσελίδα, «Μελέτες» - «Διδακτορικές διατριβές»/«Μεταπτυχιακές εργασίες»).

Το 2016-2017 συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, με τίτλο «Τροφή και ποτό στο έργο του Παπαδιαμάντη» (βλ. ιστοσελίδα, «Τρέχουσα έρευνα»), καθώς και στην Ημερίδα που οργανώθηκε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Στη διατριβή της ασχολήθηκε με εκφάνσεις του Κακού, μεταξύ άλλων, και στο παπαδιαμαντικό έργο.

Μαρίνα Αρετάκη (Μέλος)

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεννήθηκε στα Χανιά και είναι πτυχιούχος του ΕΚΠΑ (Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Université Paris ΙV-Sorbonne) που επικεντρώθηκαν στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θέμα της διδακτορικής διατριβή της: «Aspects de la poétique des romans d’A. Papadiamantis, 1879-1884. Genèse et fin d’un monde romanesque» (2001). Έχει επίσης δημοσιεύσει μελέτες για τους Μ. Αναγνωστάκη, Γρ. Ξενόπουλο, Π. Πρεβελάκη, Μ. Χάκκα, Γ. Μανουσάκη, Ρ. Γαλανάκη, κ.ά.

Eργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 2020 διδάσκει ως ΕΔΙΠ στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στα μαθήματά της στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2003-2004 και 2005-2006 (διδάσκουσα με σύμβαση του ΠΔ 407/80), συμπεριέλαβε έργα του Παπαδιαμάντη. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη το 2001 («Η Αυγούστα στους Εμπόρους των Εθνών: σχέσεις προσώπου και αφήγησης»), καθώς και στο Γ΄ Διεθνές Συνέδριο το 2011 («“Μετάφραση” και “μεταφραστής” μέσα στα λογοτεχνικά κείμενα του Αλ. Παπαδιαμάντη»). Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για τον συγγραφέα στα Παπαδιαμαντικά Τετράδια («“Φλώρα ή Λάβρα”: ο χρόνος που δεν ξανακερδίζεται», τχ. 6) και σε άλλα περιοδικά ή σε πρακτικά συνεδρίων στα ελληνικά και στα γαλλικά: «Μετά το μυρολόγι: εικασίες και ερμηνείες» (Νέα Ευθύνη, τχ. 5, Μάιος-Ιούνιος 2011), «Ο Πεντζίκης αναγνώστης του Παπαδιαμάντη» (στον τόμο Νεοελληνική λογοτεχνία και κριτική από τον Διαφωτισμό έως σήμερα. Πρακτικά ΙΓ΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης 3-6 Νοεμβρίου 2011, Μνήμη Παν. Μουλλά), «“Για την περηφάνια” d'Alexandre Papadiamantis ou la noyade quotidienne» (στο Le vigne et le vin dans la langue et la littérature néo-helléniques, XVIIe Colloque international des Néo-hellénistes des Universités francophones, Université de Bourgogne, Paris 2002), «Narrer le repentir: le cas des récits papadiamantiens» (στο Le sentiment religieux dans la littérature néo-grecque, XVIe Colloque International des néo-hellénistes des Universités francophones, Inalco, Paris 2001). Έχει προσκληθεί ακόμα σε αρκετές επετειακές εκδηλώσεις για τον συγγραφέα (π.χ. «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο συγγραφέας και οι ήρωές του», Λέξεις και Σκέψεις, Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, 25 Οκτωβρίου 2011).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, τη σχέση Ιστορίας και λογοτεχνίας, τη θεωρία λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τους Γρ. Ξενόπουλο, Π. Πρεβελάκη, Μ. Χάκκα, Μ. Αναγνωστάκη κ.ά., καθώς και για το σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 είναι αποσπασμένη στα ΓΑΚ - Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Βασίλης Βασιλειάδης (Μέλος)

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεννήθηκε το 1970 στην Ξάνθη. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1992), όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (1995) και ανακηρύχτηκε διδάκτορας της Νεοελληνικής Φιλολογίας (2007). Τα χρόνια 1998-2021 εργάστηκε ως ερευνητής στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Από τον Δεκέμβριο του 2021 διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ ως επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας. Παράλληλα, από το 2016 είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με θέματα της νεοελληνικής κριτικής, ποίησης και πεζογραφίας. Στο πλαίσιο της επιστημονικής του έρευνας στο Κ.Ε.Γ. ασχολήθηκε με θέματα λογοτεχνικής μετάφρασης, νεοελληνικής κριτικής, και διδασκαλίας της λογοτεχνίας. Έχει σχεδιάσει και εποπτεύσει ηλεκτρονικά περιβάλλοντα για την υποστήριξη της λογοτεχνικής εκπαίδευσης (στις ιστοσελίδες «Πύλη για την ελληνική γλώσσα» και «Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας). Έχει οργανώσει και έχει συμμετάσχει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών φιλολόγων με αντικείμενο κυρίως την αξιοποίηση ψηφιακών πόρων, εργαλείων και ιστοσελίδων, στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι επιστημονικά υπεύθυνος του ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για τη Δημώδη Γραμματεία, της Βάσης Δεδομένων για τα περιεχόμενα των Συμμείκτων της Νεοελληνικής Φιλολογίας, του ηλεκτρονικού οδηγού ανάγνωσης και μελέτης της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, του περιβάλλοντος ψηφιοποίησης σειράς Περιοδικών Λόγου και Τέχνης, και της Βάσης Δεδομένων για τη Βιβλιογραφία Καβάφη.

Δίδαξε Νεοελληνική φιλολογία και Συγκριτική γραμματολογία στα Τμήματα Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και του Α.Π.Θ., Ελληνική γλώσσα στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Διερμηνείας και Μετάφρασης της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Μετάφρασης της Λογοτεχνίας και των Επιστημών του Ανθρώπου στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Λογοτεχνική θεωρία και Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Έγινε μέλος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών στις αρχές του 2020. Από το 2019 και εξής ασχολήθηκε με τον ανασχεδιασμό της λειτουργικής δομής της ιστοσελίδας της ΕΠΣ, τη δράση «Διαβάζοντας Παπαδιαμάντης. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», καθώς και τη σύνταξη της Βιβλιογραφίας Παπαδιαμάντη (υπεύθυνος μαζί με τον κ. Λ. Βαρελά) και τη διαμόρφωσή της σε βάση δεδομένων.

Θοδωρής Π. Τζούμας (Μέλος)

EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1979. Σπούδασε Γεωπονία στη Θεσσαλονίκη (ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης) και με την αποφοίτησή του εισήχθη στο τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατατακτήριες εξετάσεις. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες αγγλικά και ιταλικά, και έχει άριστη γνώση Η/Υ. Από το 2008 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Σκιάθο, στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση.

Παράλληλα, έχει έντονη εθελοντική παρουσία σε συλλόγους της Σκιάθου, όπως στην Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου (Αντιπρόεδρος 2009-2016), το Πολιτιστικό Εργαστήρι (Ιδρυτικό Μέλος και Γραμματέας 2009-2017), το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου (Ιδρυτικό Μέλος και Κοσμήτορας 2015-2017, Γενικός γραμματέας 2018-2020), και στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» (Μέλος του ΔΣ 2010-2012, Πρόεδρος 2012-2018), ο οποίος αναπτύσσει σημαντική δράση και συνεργασίες, με στόχο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέλος (2015-2019) του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Συμβούλιο της Ευρώπης) και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα (ανάδειξη του Κοιμητηρίου της Σκιάθου). Για τη δράση του βραβεύθηκε ως ιδιαίτερα ενεργό μέλος στο Ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού στο Ίνσμπρουκ, τον Σεπτέμβριο του 2018. Το 2017 βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την εν γένει εθελοντική του προσφορά. Συμμετείχε ως μέλος οργανωτικών επιτροπών, σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Συνέδριο για το έτος Αλ. Παπαδιαμάντη-2011, και συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην παρουσίαση σε παγκόσμια πρώτη αποσπασμάτων της όπερας «Η Φόνισσα» του Κουμεντάκη το 2014, όπως και με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών κτλ.

Συμμετείχε ως μέλος οργανωτικών επιτροπών, σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Συνέδριο για το έτος Αλ. Παπαδιαμάντη-2011, και συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην παρουσίαση σε παγκόσμια πρώτη αποσπασμάτων της όπερας «Η Φόνισσα» του Κουμεντάκη το 2014, όπως και με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών κτλ.

Από το 2019 Δήμαρχος Σκιάθου.

Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών

Τ.Θ. 3393 , Τ.Κ. 10210
210 360 55 32
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μέγας Δωρητής

5.png7.png3.png7.png9.png1.png

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο


© 2020 Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών
Ο ιστοχώρος φιλοξενείται από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ